Madeira – raj pre milovníkov dobrého jedla!
Ak sa chystáte na Madeiru (alebo o tom aspoň snívate), pripravte sa na niečo nezvyčajné. Tento malý raj v Atlantiku má nielen krásnu prírodu, ale aj jedlo, ktoré si zapamätáte.
Ak máte radi čerstvé ryby a morské plody, na Madeire si prídete na svoje. Každý deň tu nájdete v reštauráciách úlovky priamo z oceánu, pripravené na jednoduchý, ale dokonalý spôsob. Jednou zo zaujímavostí je rybia špecialita s banánom s názvom espada com banana, pre nás možno zvláštna kombinácia, no chutí skvele! Pre milovníkov sladkého nájdete na ostrova mnoho dezertov z tropického ovocia, ktoré tu má výborné podmienky na pestovanie.


Madeirčania milujú grilovanie, preto jednou z najviac vyhlásenou špecialitou na ostrove je espetada - šťavnaté kúsky hovädzieho mäsa ochutené hrubou soľou a bobkovým listom sa napichávajú na vavrínovú vetvičku (alebo na grilovaciu ihlu) a pečú na otvorenom ohni. Tento pokrm sa podáva napríklad s tradičnými milho frito - vyprážané kocky z kukuričnej kaše alebo s madeirským chlebom - bolo do caco, ktorý sa ešte teplý prekrojí a potrie cesnakovým maslom - nie nadarmo sa hovorí, že jednoduché veci sú tie najlepšie a tento chlieb je toho dôkazom, pretože by sa dal jesť každý deň.

A na záver po dobrom jedle si môžete vychutnať skvelé pitie, či už typické madeirské víno so špecifickou chuťou alebo svetoznámy drink poncha, ktorý sa pripravuje zo šťavy z citrusov, rumom, trstinovým cukrom a medom. Stačí malý pohárik a hneď cítite dovolenkovú pohodu!
.jpg)